EGGERT Engineering
Comprehensive reconstruction of the Main Building of Pushkin State Museum of Fine Arts
reconstruction of a historic building
Location
Moscow
Area
26,000 m2
Custromer
Indicators
3080 people – one-time number of visitors
26920 people – maximum number per day
260 banquet seats
Large-scale reconstruction of Pushkin State Museum of Fine Arts designed by Yuri Grigoryan and Meganom architectural bureau . The main building's restoration will begin after opening of the Museum campus and the Depository, Restoration and Exhibition Centre, which will take over some of the exhibition space's functions.

The project's main objective is technical modernization and adaptation of the historical building to the modern museum technologies. The core task is to preserve the architectural monument as much as possible while minimising changes to the museum's visual image.

The arrangement of the necessary technological systems requires adaptation of the building and addition of the necessary rooms. In the modernisation of the Main Building, an additional underground level was created to provide for the necessary museum functions. The new level, almost invisible from the building, will provide the museum with a multifunctional transformable space. It is planned to hold performances, exhibitions and major events there. In addition, a sub-level is added with technical spaces that do not disturb the overall look and feel of the museum.

All historical entrances and pedestrian routes of the museum have been preserved, which will not disturb the visitors and staff. The White Hall and the colonnade will retain their role as an exhibition space for the organisation and display of particularly significant exhibition projects.
Katerina Shchadrova
Project manager
There are always challenges in renovating historic buildings. You have to preserve the appearance of the building and comply with all the regulations. And the devil is in the details.

One example: in the main building there is a café and next to it there is an external staff entrance with stairs. The regulations require removing the stairs and installing a new door. The existing staircase violates the technological requirements, the single load of staff and food goes against the fire safety regulations. But the building is historic, and making a new doorway is not an option.

The task is to arrange an entrance for staff and loading of the catering facility in the existing doorway with the stairs and level difference. The solution is a hydraulic scissor lift leading from the ground level down to the basement production floor. The lift's roof is at the ground level, so it does not spoil the look of the building and does not add extra elements.

Another important aim is to accommodate all the museum's needs within the limited space of the existing building. The technology part of the task is to work through all possible use scenarios and find the means of implementation. Creative spaces and multifunctional zones are particularly important for the modern museums' life. For instance, to hold events in the main hall, we have developed several scenarios of its transformation.

Column skirts will be used instead of chairs to accommodate 900 seats – simple and original solution for large banquets. Similar variation scenarios have been developed for other halls and tours.

Project run by
Katerina Shchadrova
Project lead
Elvira Zakirova
Assistant process engineer
Elizaveta Balchunas
Assistant process engineer
Any questions? Please contact us. We shall be happy to advise you on all matters.
Express audit of the project documentation is free of charge.
Similar projects
Tell us more about your task and we will find the solution
How can we contact you?
By clicking this button, you agree to the processing of your personal data and privacy policy